12 სექ

2020 წლისთვის მცირე ფერმებში ინვესტირებით ბოლივია გახდება საკვებით მთლიანად დამოუკიდებელი

ბოლივია – როგორ შეიძლება ვუმკლავდებოდეთ კლიმატის ცვლილებას და ამავდროულად ხელს ვუწყობდეთ ადგილობრივი ეკონომიკის აყვავებასა და საკვების უსაფრთხოებას? იმისათვის, რომ ამ მიმართულებით განხორციელდეს ხელმოსაჭიდი პროგრესი 2015 წლის სექტემბერში დაწყებული გაერო-ს „მდგრადი განვითარების დღის წესრიგის” მიხედვით საჭიროა კიდევ 15 წელი. თუმცა, ამის დასაჩქარებლად შესაძლოა არსებობდეს გზები და როგორც ჩანს, ანდებში მდებარე ქვეყანამ ეს გზა გამონახა. 

ბოლივიის მთავრობამ  საკვების საწარმოებლად დააბანდა 40 მილიონი აშშ დოლარი მცირე და საშუალო ფერმერებში. სოფლის განვითარებისა და სოფლის მეურნეობის მინისტრის მოადგილემ, მარისოლ სოლანომ, განაცხადა, რომ 20-ზე მეტი საკვების უსაფრთხოების პროექტი ხორციელდება ქვეყნის მასშტაბით. ფინანსური დახმარება ჯერეჯრობით მიმდინარეობს მეცხოველეობისა და მეთევზეობის წარმოებისთვის. ამასთანავე, იზრდება იმ მოსავალის წარმოება, როგორიცაა კარტოფილი, პომიდორი, სხვა ბოსტნეული, ხორბალი, ყავა და კაკაო. 

ადგილობრივი შესაძლებლობების გაძლიერებით, ბოლივია მიზნად ისახავს 2020 წლისთვის გახდეს თვიკმარი. საკვების წარმოება 2014 წლიდან გაზრდილია 25%-ით და მიზნაია, რომ ეს ზრდა შენარჩუნდეს კიდევ ერთი წლით, რაც იმას გულისმხობს, რომ ქვეყანა უკვე არც თუ ისე შორსაა დასახული ამბიციური მიზნიდან. 

იმპორტის შემცირება ან შეჩერება არა მხოლოდ დაეხმარება ადგილობრივი ფერმერებისა და ბიზნესების საზრდოს გაუმჯობესაბაში და ამასთანავე, შეამცირებს გამონაბოლქვს, არამედ იზრუნებს იმგვარი ყოვილისმომცველი საკითხების გამოსწორებაზეც, როგორებიცაა, უმუშევრობა, შიმშილი და სიღარებე.  

რამდენად მიაღწევს ბოლივია დასახულ მიზანს ხუთწლიანი პერიოდის მანძილზე ჯერ უცნობია. რაც აშკარაა, არის ის, რომ რამდენი ინიციატივაც ბოლივიამ აჩვენა არსებული ადგილობრივი შესაძლებოლობების გაზრდაში, მაგდენი ინიციატივა რომ აჩვენონ ჩვენმა მთავრობებმა, დღეს მსოფლიოს განვითრებაზე განსხვავევბული საუბარი გვექნებოდა.

თარგმანი: რევაზ კარანაძე

წყარო: https://bit.ly/2kGNee3